Selecteer een pagina

Kindercollege & workshops: robots

Kindercollege & workshops: Robots

Wil je meer leren over robots en kunstmatige intelligentie? Kom dan op zaterdag 2 juli naar de Bibliotheek LocHal. Je krijgt dan eerst een kindercollege over robots van professor Ton Wilthagen. Daarna ga je zelf aan de slag tijdens een van de drie robot-workshops. Kies jij voor stop-motion, robots programmeren of bouw je zelf een robotarm? Het programma is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Deelname is gratis, wel even aanmelden van tevoren!

Dit programma wordt georganiseerd door de  Bibliotheek Midden-Brabant, Tilburg University Junioren Ontdekstation013 

Praktische informatie:

Wanneer: Zaterdag 2 juli 2022, 14.00 – 15.30u
Waar: de Bibliotheek LocHal Tilburg
Voor wie: Jongeren van 8 – 12 jaar

Deelname is gratis, wel van tevoren aanmelden.
Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.

Kindercollege: kunnen robots de wereld beter maken? 

Robots, chatbots, kunstmatige intelligentie… je leert er alles over tijdens het Kindercollege van professor Ton Wilthagen. Hij is hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University en onderzoekt bijvoorbeeld welke invloed robots en kunstmatige intelligentie hebben op ons werk. Dat vindt hij heel interessant en hij hoopt dat kinderen ook nieuwsgierig raken naar deze nieuwe technologieën. Daarom schreef hij er ook een nieuw kinderboek over: Roosbot. Een boek dat je natuurlijk ook kunt lenen bij de Bibliotheek Midden-Brabant

Robot-workshops

Hoe leuk is het om na het Kindercollege zélf aan de slag te mogen gaan met robots? Kies jij voor een workshop stop-motion, robots programmeren of bouw je zelf een robotarm? Je kunt je voorkeur aangeven bij aankomst in de Bibliotheek LocHal (vol=vol). 

Workshop: Robots programmeren
Robots zijn superhandig: ze kunnen namelijk alles doen wat jij zegt. Maar robots begrijpen helaas geen mensentaal. Als je een robot een klus wilt laten doen dan moet je hem programmeren. Dat betekent dat je in een computertaal opdrachtjes moet geven die de robot snapt. Tijdens deze workshop van het DigiLab (van de Bibliotheek LocHal) ga je met een echte programmeertaal aan de slag om een robot te programmeren die kan rijden, muziek maakt en misschien zelfs een potje kan voetballen!

Workshop: Robotarm bouwen
Bouw je eigen robotarm om afval op te ruimen. Lekker makkelijk en schoon! Tijdens deze workshop van Ontdekstation013 bouw je twee verschillende grijpers voor de robotarm, programmeer je ze en test je de grijpers uit. Welke werkt het beste? Kun je jouw robotarm herontwerpen zodat hij al het afval kan oppakken?

Workshop: Stop-motion
Stop-motion is een oude filmtechniek waarbij je een reeks van foto’s kan samenvoegen tot een video. Met een speciale app op de iPad maak je van elke kleine beweging een foto, zet je ze snel achter elkaar en voeg je nog allerlei geluiden, muziek en special effects toe. Tijdens deze stop-motionworkshop van de Bibliotheek LocHal laten we de figuren uit Roosbot uit het boek ontsnappen en komt het verhaal echt tot leven.

Samenwerking

De Kindercolleges worden aangeboden door de Bibliotheek Midden-Brabant en Tilburg University Junior. Zij bieden gezamenlijk een programma van (online) Kindercolleges met interessante thema’s voor kinderen vanaf 8 jaar. De colleges worden gegeven door wetenschappers van Tilburg University. Bibliotheek Midden-Brabant verzorgt een bijbehorende workshop. In dit geval sluit ook Ontdekstation013 aan.