Selecteer een pagina

Beroepenmarkt zet werken in de bouw op de kaart

Op 10 september jl hebben we een hele leerzame dag gehad met Basisschool Cleijn Hasselt. Deze school organiseerde  een beroepenmarkt over de bouw. Leerlingen konden kennismaken met beroepen die voorkomen in de bouw. En daarna kiezen uit een groot aantal workshops. Bij het Ontdekstation013 konden ze komen metselen, aan de slag met hout of leren hoe je elektriciteit aanlegt. Er gingen die ochtend veel lampjes branden!

Zelf een technieklokaal bouwen
Bij het bouwen van een huis komen veel ambachten om de hoek kijken. Metselen, schilderen, timmeren, elektriciteit aanleggen, maar ook plannen en ontwerpen.  Cleijn Hasselt wil al deze werkzaamheden, samen met de leerlingen, in de praktijk brengen. Ze gaan een technieklokaal op duurzame wijze bouwen, met behulp van professionals. Ze streven naar een energieneutraal gebouw: ze willen geen gas aanleggen en onderzoeken de mogelijkheid van zonnepanelen en een warmtepomp.

Wijkbewoners vertellen over hun beroep
Ook betrekt de school de ouders en bewoners uit de wijk. Veel van de beroepen in de bouw zijn in de wijk vertegenwoordigd. De bewoners krijgen een uitnodiging om te komen vertellen over het beroep, om de praktijk te laten zien, maar vooral om de kinderen te helpen met het daadwerkelijk doen. Elke leerling mag op basis van presentaties en workshops aangeven wat ze het liefste willen gaan doen. Samen met de professional gaan ze vervolgens aan de slag. Al deze deelprojecten leiden uiteindelijk tot een mooie nieuwe creatie.