Selecteer een pagina

Blog: Gezellige dynamiek met Kermis FM

Kermis FM brengt de Tilburgse kermis bij de mensen thuis: via radio, televisie, website én social media. Een hele organisatie uitsluitend met vrijwilligers, hoe bijzonder is dat! Het hoofdkwartier streek dit jaar neer in Ontdekstation013 en dat zorgde voor gezellige dynamiek op onze locatie.

Zolderkamertje?
Arno Leblanc, hoofdredacteur en bedenker van Kermis FM vertelt er graag meer over. Twaalf jaar geleden kwam hij op het idee hoe leuk het zou zijn om live uitzendingen te maken van de grootste kermis van de Benelux. Via zijn werk bij de NOS wist hij dat je evenementenzenders kon aanvragen. Hij zag zichzelf al met een vriend op een zolderkamertje de uitzendingen verzorgen. Maar dat liep even anders: het werd meteen al een gigantisch succes: met gasten als Giel Beelen en Guus Meeuwis stond Kermis FM direct op de kaart.

200 vrijwilligers
Arno: “We zijn als vrijwilligersorganisatie begonnen en dat is het nog steeds. Normaal zijn er meer dan 200 mensen 10 dagen lang aan het werk. Nu, vanwege corona, is dit gehalveerd, maar we draaien en dat is het belangrijkste. We zenden iedere dag uit van 12 tot 22 uur. Super dat de gemeente Tilburg de kermis door laat gaan en de kritiek aandurft. Ik heb gezien hoe goed dit evenement geregeld is, met oog voor de kleinste details.”

Indrukwekkend
Het siert Arno dat hij complimenten geeft aan anderen, terwijl hijzelf ook een dikke pluim verdient. Want het is indrukwekkend wat hij met al zijn mensen neerzet in die 10 dagen. De ruimte is onderverdeeld in verschillende ‘afdelingen’, voor nieuws, radioprogrammering, editing, redactie website, fotografie, uitleen apparatuur, updates, livestream. Overal zijn groepjes mensen aan het werk en ze hebben het leuk samen. Met ondersteuning van sponsors, een groot netwerk en veel goodwill lukt het ieder jaar om deze organisatie van de grond te krijgen.

Kansen geven
De achterliggende gedachte? Iedereen kansen geven om in aanraking te komen met radio en televisie en het runnen van een evenement. Iedereen kan zich aanmelden en bijvoorbeeld een dagje meelopen. En vind je het leuk? Dan kun je bij Kermis FM volop ervaring opdoen.
Arno: “We maken professionele uitzendingen met professionele apparatuur, maar je mag bij ons een foutje maken, er hangt een ontspannen sfeer. Onze uitzendingen zijn gericht op amusement: muziek, interviews, gasten, spelletjes. Ik doe dit nu 12 jaar, maar het geeft me nog steeds energie.”

Hoogtepunten
Een van de hoogtepunten dit jaar was het gala op Roze Maandag, een live uitzending vanuit Theaters Tilburg. Arno: “Dit was voor ons ook weer iets nieuws. De stichting Roze Maandag regelde het programma en wij verzorgden de tv productie: avondvullend en dan live!
Bijzonder vind ik ook deze nieuwe locatie bij Ontdekstation013. Er is veel ruimte en er hangt een open sfeer. Fijn dat we ook een buitenruimte hebben met dit lekkere weer. Maar volgend jaar hoop ik dat we toch weer live op de kermis staan.”

Favoriete kermisattractie
Op woensdagmiddag en in de weekenden hebben Ontdekstation013 en Kermis FM samen een leuk combinatieprogramma bedacht voor kinderen. In de workshop ‘radio maken’ bedenken de kinderen een commercial over hun favoriete kermisattractie. Ze nemen een kijkje achter de schermen op de redactie en in de studio. Én de commercial wordt later ook echt uitgezonden, hoe leuk is dat! Wil je dit ook beleven, bestel dan nog snel hier je tickets.

Wil je de uitzendingen zien, horen of terugblikken? Kijk dan op: www.kermisfm.nl