Selecteer een pagina

Blog: zelfgemaakt mini-wagens, wat zijn ze mooi!

’t Opstoetje in Ontdekstation013.

Op 14 februari precies om 14.11 ging ’t Opstoetje van start. Deze optocht van miniatuurwagens werd uitgezonden door Omroep Tilburg. Zo konden alle Tilburgers met een carnavalshart toch een beetje aan hun trekken komen. In deze blog kom je iets meer te weten over wat er zich achter de schermen afspeelde….

We waren meteen enthousiast
Ontdekstation013 liep meteen warm voor het initiatief van CV Tis Veur Mekoar om een mini-optocht te gaan organiseren. Thomas: “Wij wilden graag iets organiseren voor kinderen met carnaval, met wat is er mogelijk met alle coronamaatregelen? Wij hebben precies wat Tis Veur Mekoar zocht: een grote ruimte, meehelpen in de organisatie en enthousiasme.”

Volwassen en kinderen doen mee
De eerste stap was natuurlijk om volwassenen, scholen, kinderen, bso’s en carnavalsverenigingen enthousiast te maken om mee te gaan doen. Samen met alle organisatoren is dat heel goed gelukt. We hebben 52 wagens ontvangen, waarvan er twaalf gemaakt zijn door kinderen. Sommige scholen en bso’s hebben dit heel fanatiek opgepakt.

Leuk om zo ontdekkend te leren
Thomas: “Om iedereen te ondersteunen hebben we tips en filmpjes gemaakt op onze social media voor het bouwen van een wagen. Daar komt een flink stuk techniek bij kijken: de wagen moet wielen hebben en goed kunnen rollen. Leuk ook als er bewegende elementen op de wagen zijn. En er moet een plek aan de voor- en achterzijde van de wagen zijn voor het touw om de stoet voort te trekken. Tot slot zijn humor en creativiteit natuurlijk ook heel belangrijk voor een carnavalsoptocht. Allemaal elementen die passen bij Ontdekstation013 en het ontdekkend leren. Daarom was het zo leuk om hieraan onze bijdrage te leveren.”

Wij hebben de faciliteiten
Toen duidelijk werd dat we tientallen wagens konden verwachten, hebben we een plek vrij gemaakt om de wagens te ontvangen, te bewaren en te filmen. Om de wagens coronaproof te brengen en op te halen, hebben we gebruik gemaakt van ons ticketsysteem. En de productie van ‘t Opstoetje vond plaats in het Ontdekstation013, daar zijn we supertrots op!

Supervet: de wagens, het decor, het publiek
Dorus van der Burgt, bedenker en initiatiefnemer van CV Tis Veur Mekoar, verdient een groot applaus! Dankzij hem hebben we dit samen kunnen verwezenlijken en hebben we heel veel Tilburgers blij gemaakt en dat is in deze lastige tijd een echt lichtpuntje! Thomas heeft er in ieder geval heel veel energie van gekregen: “De creativiteit die loskwam was geweldig! Het was echt supervet toen alles klaar stond om te gaan filmen: de wagens, het decor, de playmobilpoppetjes, de verhalen, de mechanieken en de afwerking van de wagens. Het was geweldig om het allemaal samen te zien. We hebben er een hele hoop mensen mee bereikt die toch nog iets konden doen tijdens carnaval, dat vinden we te gek. Mensen gingen er echt voor zitten om het te kijken.”

Is het voor herhaling vatbaar? We hopen natuurlijk volgend jaar op een echte Opstoet! Maar wie weet komt er een miniatuur én een grote optocht? Zo bereiken we nog meer mensen om mee te doen met deze geweldige dagen in Kruikenstad.

Wil je kijken hoe ’t Opstoetje eruit zag?
https://www.facebook.com/OmroepTilburg/videos/421826622422313

Er is ook een video van het jureren van de wagens:
https://www.facebook.com/Kruikentv/videos/178072163740578/

En met dank aan Omroep Tilburg en alle deelnemers!!

Basisschool Den Bijstere – kinderopstoetje
Batala Netherlands
Bestuur CST
CV Billie
CV de Badpakken
CV de Bombezjoerders
CV De Dwaolers
CV de Kerrewiellekes
CV de Kwikmedrillekes
CV De Schèèl Praaje
CV De Vierussen – kinderopstoetje
CV de Viskus
CV de Vos en de Craen
CV Drinkend Rijk
CV Ginne Graot
CV Hatsjiekidee met Hugo en Billie – kinderopstoetje
CV Leren Drinken
CV Òn de Waoterkaant
CV Op Staand
CV San Severia
CV sorry voor de troep
CV Veel Sjaans
De Bierensjes
de Buskes
Factor 11
Flo & Co
Gorkese Turken
ICV Groen Oranje Label
Justus jansennnn – kinderopstoetje
Kaaw Buffet
Kenderwoagebouwvereniging de Grun Bloikes – kinderopstoetje
Knexveurmukoar – kinderopstoetje
Koekwaus – kinderopstoetje
KV de Fènpeuuvers
KV De Steunzolen
LOVE013
Magic Mary’s
Mej menne ma
Miniveria’s – kinderopstoetje
Minkveurmekoar- kinderopstoetje
Monopologica’s – kinderopstoetje
Montessoribasisschool de Petteflet – kinderopstoetje
T Blèèft Trekke
Tjeuke en zijn vriendjes
Vvveralalalalalaa
Wè hedde toch mar den trein gevat – kinderopstoetje
ZusBrus 1030