Selecteer een pagina

Nieuwsbrief Techniek november 2019

Ontdekstation013 is een mooie oude fabriekshal in de Spoorzone waar kinderen en jongeren aan de slag gaan met techniek en wetenschap. Zij kunnen ontdekken wat de technische sector allemaal te bieden heeft, we laten ze verrassen!
We brengen onderwijs en bedrijfsleven met elkaar in contact, ondersteunen ideeën en projecten en bieden mogelijkheden om programma’s bij ons uit te proberen en uit te voeren. In deze nieuwsbrief houden we onze (zakelijke) relaties op de hoogte waar we mee bezig zijn. Hebt u een idee en wilt u dit laten uitwerken of uitvoeren door leerlingen of studenten? Wij koppelen organisaties aan het onderwijs! Een voorbeeld:

Meet je stad!
Project over klimaatstress en klimaatadaptatie
Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Te veel steen, te weinig groen
Tilburg heeft een probleem: te veel steen, te weinig groen. Tijdens hete zomers warmt de stad te veel op. Waar is dit probleem het grootst? En wat kun je daar dan aan doen?
Meten is weten, dus is er een project gestart, waarin jongeren zelf een digitaal weerstation maken en vervolgens op de fiets de stad ingaan en deze meetstations ophangen. De meetstations zijn blijvend en meten iedere 15 minuten de temperatuur en de luchtvochtigheid. De resultaten zijn voortdurend te volgen via deze link.

 

Hitte overlast in de stad
Dit is een mooi voorbeeld van een actueel onderwerp, waarin meerdere partijen elkaar gevonden hebben. Gemeente Tilburg signaleert dit probleem en wil een leefbare stad bevorderen, onderwijs wil bewustwording rondom het klimaatprobleem creëren en inwoners van de stad (dus ook de jongeren zelf) ervaren de warmte in de stad. Hoe warm is het eigenlijk in jouw straat? En een paar straten verderop? Wat is er per straat of wijk nodig om overlast van hitte te verminderen? Ontdekstation013 faciliteert dit project, jongeren maken en testen de weerstations op diverse locaties, bekijken de resultaten en brengen advies uit aan de gemeente.

Bekijk hier de uitstekende uitleg in de vlog van VLOTT over dit project

 

Snuffelstage: werken als operator
Eerder dit jaar organiseerden ROC school voor Procestechniek, Bosch, Coca Cola, Delicia, Desch, Fujifilm, Helvoet en IFF samen met Ontdekstation013 een snuffelstage, waarin leerlingen kennis konden maken met het beroep Operator. Op school leren de leerlingen: “De operator zijn taak is om het (semi-)automatische productieproces met een constante kwaliteit en zo hoog mogelijke output te laten verlopen.” Maar wat voor werk doe je dan?

Duidelijk werd dat het gaat om het bedienen en onderhouden van machines of apparaten. Controleren van de output, in- en afstellen van machines en eventueel ombouwen van machines. Naast ‘handenwerk’ zijn steeds meer machines computergestuurd en dat vraagt dus weer een andere deskundigheid.

Ook komend jaar gaan het ROC, Ontdekstation013 en bedrijven dit ontdekproces organiseren.

 

Sterk Techniek Onderwijs
“Alles is erop gericht dat ieder kind in zijn of haar opleiding een aantal malen in contact komt met techniek. Van basisschool tot MBO.”
Ontdekstation013 heeft tal van mogelijkheden om kinderen en jongeren kennis te laten maken met technische beroepen en de technische sector. Mede dankzij de subsidies die toegekend zijn uit het financieringsprogramma STO (Sterk Techniek Onderwijs) en door de gemeente Tilburg gaan we ons door ontwikkelen tot praktijk- en ontwikkelingscentrum van wetenschaps- en techniekeducatie voor primair en voortgezet onderwijs. Alles is erop gericht dat ieder kind in zijn of haar opleiding een aantal malen in contact komt met techniek. Van basisschool tot MBO.
Maar niet alleen leerlingen kunnen bij ons terecht. Ook stagiaires doen bij ons ervaring op en we maken werk van het professionaliseren van (toekomstige) leerkrachten en docenten. Hoe geef je Techniek op school? Wat laat je zien, wat laat je doen, wat leg je uit? En waarom?

Tot slot: we organiseren en faciliteren kennis en netwerken voor onderwijs en bedrijfsleven en dragen hiermee ons steentje bij aan het Deltaplan Techniek Midden-Brabant.

Vind je dit alles een goed idee (en broodnodig!) en wil je hieraan meewerken, denk dan ook eens aan sponsoring. Er zijn meerdere mogelijkheden, we kunnen materialen gebruiken maar we hebben ook gewoon financiële middelen nodig.

Heb je ideeën? Kom met ons praten!
Neem contact op met Will Loermans, programmanager, via will@ontdekstation013.nl of bel: 06 22 32 46 24.

Mogelijkheden verhuur
Bent u op zoek naar een inspirerende ruimte? Wij verhuren onze locatie aan bedrijven, scholen en organisaties, buiten onze vaste bezoekuren, ook in de avonduren. De ruimte is geschikt voor vergaderingen, brainstormsessies, debatten maar ook bedrijfsuitjes (eventueel met creatieve technische workshop) of een borrel. We beschikken over een horecahoek, beamer, geluidsapparatuur en wifi. Het is ook mogelijk om ons Green screen te huren, waarmee je leuke foto’s en filmpjes kunt maken met speciale achtergronden.

 

Ontdekstation013 on tour
Heeft u bijvoorbeeld een open dag of wilt u iets bijzonders organiseren voor de kinderen van uw werknemers of bezoekers? Ontdekstation013 biedt ook workshops aan op locatie. Ontzettend leuk voor de kinderen en stiekem ook voor de ouders (en werknemers)! We denken graag samen met u na over de mogelijkheden. Informeer naar de mogelijkheden en bel met Charlotte Buné of Fleur Kooijmans, de locatiemanagers, via telefoonnummer 06 493 220 50 of mail naar info@ontdekstation013.nl

 

Heb je een idee, maar hoe nu verder? Kom met ons praten!

Speciaal contactpersoon is Will Loermans, hij is de spil tussen bedrijven en onderwijs (VO en hoger) en bereikbaar via 06 223 246 24 of mail naar will@ontdekstation013.nl

U kunt ook contact opnemen met zakelijk manager Maartje Mutsaers: 06-11409509 of mail naar maartje@ontdekstation013.nl

Wilt u met een groep komen, neem dan contact op met Charlotte Buné of Fleur Kooijmans via het algemene telefoonnummer of mail info@ontdekstation013.nl.