Selecteer een pagina

Het thema bouw spreekt tot de verbeelding, want alle leerlingen hebben er thuis mee te maken. Leerlingen leren ins en outs die te maken hebben met de bouw van een huis en ontdekken hoe leuk het is om met je eigen handen iets te maken. We kunnen dit programma ook aanbieden in een lessenreeks.

Er zijn vier onderdelen, waaruit u kunt kiezen:

 • Elektriciteit:
  Tijdens deze workshop gaan leerlingen aan de slag als elektricien. Ze leren hoe een stroomkring werkt en gaan zelf lampen in een huis aansluiten. Uiteraard letten we op de veiligheid en leren ze dus ook alert te blijven als ze zelf met elektriciteit werken. (max. 15 leerlingen per workshop)
 • Water in huis
  De vraag is waar het water vandaan komt voordat het thuis uit de kraan komt? Leerlingen leren dat er een hoofdkraan in een huis zit, hoe waterleidingen worden aangelegd en gaan zelf een waterleiding aansluiten aan een kraan van een wastafel. Hoe zorg je ervoor dat de aansluiting waterdicht is? (max. 15 leerlingen per workshop)
 • Metselen
  Zelf een huis bouwen, hoe doe je dat? Leerlingen leren dat een huis is opgebouwd uit verschillende materialen. De bakstenen vormen de basis en hoe zorg je er dan voor dat een muur stevig genoeg is om een dak te kunnen dragen? Welke materialen gebruik je hiervoor? We gaan bakstenen vergelijken en bekijken verschillende soorten verbanden (halfsteens, kruisverband e.d). Leerlingen gaan ook zelf een muur metselen met miniatuur bakstenen. (max. 30 leerlingen per workshop)
 • Timmeren
  Tijdens de houtworkshop gaan leerlingen zelf een meubelstuk maken van hout. Eerst gaan ze nadenken over het ontwerp op basis van het hout (resthout/sloophout) dat we hebben liggen. Leerlingen leren praktische vaardigheden zoals, meten, aftekenen, schroeven, boren etc. En krijgen uitleg over de verschillende gereedschappen. (max. 30 leerlingen per workshop)