Selecteer een pagina

2021: een jaar vol verwondering met focus op onderwijs, vrije tijd en werk!

Blog Ontdekstation013 – januari 2021
Het nieuwe jaar is net begonnen. Directeur Maartje Mutsaers vertelt in deze blog over het jaar dat komen gaat.

Inspiratie bieden
Het afgelopen jaar hebben we geleerd flexibel te zijn en gezien dat we in staat zijn activiteiten om te buigen naar hele mooie nieuwe vormen. We weten dat we op allerlei andere manieren inspiratie kunnen bieden op het gebied van wetenschap en techniek. Bovenaan ons wensenlijstje staat om weer fysiek op onze prachtige locatie activiteiten te organiseren.

Focus op onderwijs, werk en vrije tijd
Als je 2021 voor Ontdekstation013 in één woord omschrijft, dan is dat focus. Want in de wereld van Wetenschap & Techniek gebeurt ontzettend veel. We willen hierin gerichte keuzes maken en gaan ons focussen op drie terreinen, waarvoor we echt iets kunnen betekenen: onderwijs (PO en VO), werk (in de techniek) en vrije tijd.

Echt ontdekkend leren
Onderwijs is altijd al een hele belangrijke doelgroep voor Ontdekstation013. Zowel basisscholen als VO-scholen komen bij ons workshops volgen of opdrachten uitvoeren. We willen leerlingen de wondere wereld van techniek laten ervaren. Door ze zelf aan het werk te zetten: dus echt ontdekkend leren. Hiermee helpen we leerlingen bij het maken van keuzes voor hun toekomst.

Trots op de makers!
De Makersklas, die eind februari 2021 gaat starten, is hier een mooi voorbeeld van. Basisschoolleerlingen komen onder lestijd iedere week bij ons een programma volgen om zich voor te bereiden op het VMBO. Ze gaan zelf ontdekken hoe leuk en waardevol het is om dingen zelf te kunnen maken! Zo willen we deze leerlingen positief inspireren en bijdragen aan een trots gevoel, want deze makers van de toekomst zijn ontzettend belangrijk voor onze maatschappij.

Meiden in de techniek
Ook zo’n inspiratiedag is Girlsday, bedoeld voor meiden van 10 tot 15 jaar. Op deze dag volgen leerlingen van verschillende scholen een workshop van een technisch bedrijf. Bijzonder is dat deze workshops uitsluitend gegeven worden door vrouwen. Deze rolmodellen laten zien dat werken in de Wetenschap en Techniek voor iedereen mogelijk is. We willen van deze dag een groot succes maken!

Superleuk uitje
Het fijne van het Ontdekstation013 is dat het bijna altijd in gebruik is. Door de week komen de scholen en op woensdagmiddag en in het weekend zijn we open voor gezinsuitjes en kinderfeestjes. Dit jaar gaat een vierdejaars student Leisure Management onderzoek doen naar ons vrijetijdsaanbod om dit verder te optimaliseren. Natuurlijk doen we dit jaar ook weer mee met het Weekend van de wetenschap.

Omscholen naar werken in de techniek
Een derde focus gaat uit naar volwassenen: mensen die werk zoeken of zich willen omscholen naar de techniek. Want er is volop werk in deze sector! Samen met de gemeente Tilburg en Leren & Werken gaan we oriëntatieweken en workshops organiseren rondom techniek. Wie weet maken er mensen een carrièreswitch of vinden ze een fijne, passende baan.

De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan een breed fundament en een groot netwerk. Dit jaar gaan we keuzes maken en focussen op deze doelgroepen. Daarmee hopen we gericht kinderen en volwassenen te inspireren op het gebied van wetenschap & techniek.