Selecteer een pagina

Ontdekstation013: in contact met wetenschap en techniek

Interview met Anouk Kooter: Locatiemanager

Ontdekstation013 is een organisatie die ervoor zorgt dat kinderen in contact komen met wetenschap en techniek. Maar we zijn er ook voor jongeren en werkzoekenden. Op veel verschillende manieren proberen we onze doelgroep te enthousiasmeren voor de technische sector. In het weekend zijn we open voor gezinnen, en daarnaast organiseren we passende evenementen mét en voor bedrijven en scholen. In dit interview lees je het verhaal van Anouk Kooter (23), die inmiddels al bijna twee jaar onze locatiemanager is.

Hoe het begon
Tijdens haar BUAS-opleiding Leisure & Events kwam ze bij Ontdekstation013 stagelopen. “Ik vond het toen al een hele fijne organisatie”, vertelt Anouk enthousiast. “Ik heb tijdens mijn stage veel kansen en verantwoordelijkheden gekregen, maar had daarnaast ook de vrijheid om andere dingen te doen die ik graag wilde. Als ik bijvoorbeeld aangaf dat ik bij een project betrokken wilde worden, dan mocht dat ook.”

Na haar afstuderen zag Anouk tot haar verbazing dat de functie als locatiemanager van haar stagebedrijf vrijkwam. Dat was een hele mooie kans en uitdaging, en ze twijfelde dan ook geen moment om direct te solliciteren. Dik twee jaar geleden is het inmiddels dat ze werd aangenomen. Maar wat houdt die functie eigenlijk in? Ze antwoordt: “Ik vind dat altijd lastig uit te leggen, want ik doe eigenlijk allerlei dingen. Samen met mijn rechterhand Angelique zorg ik ervoor dat alles op rolletjes verloopt. We kijken naast alles wat we doen ook naar wat er aangepast kan worden, en wat de mogelijkheden daarvan zijn. In het weekend ontvangen we veel gezinnen en ook daar wordt regelmatig over geëvalueerd. Ik ben een perfectionist en streef altijd naar het beste voor ons bedrijf, op zowel organisatiegebied als creativiteit!”

Positioneren
We vroegen Anouk wat ze het meest uitdagend vindt aan haar werk. “Omdat we ontzettend veel dingen doen, moeten we goed nadenken over wat we aan wie vertellen. Het kan namelijk best verwarrend zijn, dat begrijpen we goed. We leveren zó veel diensten, dat mensen misschien door de bomen het bos niet meer zien. Aan ons de taak en uitdaging om onszelf sterk te positioneren en de doelgroepen te bereiken.”

 Focus op het doel
Daarnaast is Anouk zelf graag creatief bezig en houdt ervan om nieuwe dingen te ontdekken. Haar functie is naar eigen zeggen hectisch, want er is altijd veel reuring. “Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen”, legt ze uit. “Zo bereiken we het doel om kinderen de kans te geven om te ontdekken. Er zijn veel kinderen die de kleinste praktische dingen, zoals met een hamer op een spijker slaan, nog nooit hebben gedaan. Ik vind het super inspirerend om daar mijn steentje aan bij te dragen.”

First Lego League
Anouks mooiste project? “Dat was ongetwijfeld de First Lego League van vorig jaar. Het was het eerste evenement dat ik helemaal zelf heb georganiseerd. Eigenlijk kon het door corona niet doorgaan, maar uiteindelijk mochten er toch een aantal bezoekers op locatie komen.” Met trots kijkt ze terug op dit project, want het mondde uit in een ‘superfijne en geslaagde dag’.

In de toekomst hoopt ze stiekem nog veel meer evenementen zelfstandig te mogen organiseren, zeker nu Nederland weer volledig open is. Wij zijn in ieder geval heel blij met zo’n ondernemende locatiemanager. Een echte alleskunner!